
Terapiyi Erteleme Sebepleri

Terapiye Gitmeyi Neden Erteleriz?
Terapiye gitmek güçsüz olduÄŸumu gösterir.
Bazı kiÅŸiler destek almayı geçmiÅŸten öÄŸrendikleri bilgiler doÄŸrultusunda güçsüzlük olarak görebilmekte, her sorunu tek başına çözmesi gerektiÄŸini düÅŸünmektedir. Bu durumda terapiye gelme fikri kiÅŸiyi utandırabilmektedir. Aslında kiÅŸinin ihtiyacını karşılamaya yönelik attığı her adım O’nun gücüdür. Bu sebeple ihtiyacı varsa terapiye gelme kararı da kendi gücünü temsil eder.
PsikoloÄŸa deli gider.
Çevreden duyduÄŸumuz ¨psikoloÄŸa deli gider ¨ cümlesi bir çok kiÅŸiyi korkutmaktadır. Psikologlar olarak kullanmayı uygun görmediÄŸimiz ¨deli¨ sözcüÄŸü aklını yitirmiÅŸ kiÅŸi anlamı taşıdığı için terapiye gelme ihtiyacı hisseden kiÅŸilerde olumsuz duygular uyandırır. Kimi zaman da kiÅŸi çevresi tarafından yargılanacağını hissedebilir. Oysa ki terapiye gelme ihtiyacı hisseden kiÅŸi aslında ihtiyacını nasıl karşılayacağını tam olarak bilmeyen ve bu konuda destek isteyen kiÅŸidir.
DeÄŸiÅŸirsem, ya sonrası…?
Bazen de kiÅŸi kendisine iyi gelmeyeni sezinlemekte ama bulunduÄŸu durumu deÄŸiÅŸtirirse sonrasında baÅŸa çıkması gerekenlerden duyduÄŸu endiÅŸe sebebiyle, kendiyle ilgili bazı ÅŸeyleri fark etmek istemediÄŸi için terapi sürecini erteleyebilmektedir. Aslında terapi sürecinde kiÅŸi hiç bir zaman deÄŸiÅŸime zorlanmaz; kiÅŸinin bulunduÄŸu koÅŸul, deÄŸiÅŸmek isteyen ve istemeyen iki yanı da araÅŸtırılır. Buna ek olarak terapide kiÅŸinin kendini destekleme gücü ve davranış repertuarı arttırılır. Sonucunda deÄŸiÅŸim kiÅŸi için iyi bir seçenekse kiÅŸi zaten bu deÄŸiÅŸime uygun olan süreçte doÄŸal olarak yönelecektir.
Hep ben mi çabalayacağım, onlar deÄŸiÅŸsin.
YaÅŸadığı sıkıntıların çevresindekilerden kaynaklandığını düÅŸünen kiÅŸiler, çabalamaktan bıkmış olduÄŸu bu süreçte adımı artık etrafındakilerin atmasını istediÄŸi için terapiye gitmek istemeyebilirler. Ancak insan, çevresindekilerin davranışını deÄŸiÅŸtiremeyeceÄŸi için; sıkıntılarının çözümü sinir bozucu da olsa yine kendisindedir. Terapi sürecinde bu çözüm kimi zaman kiÅŸinin çevresiyle etkileÅŸimiyle ilgili farklılıklara gitmesi, kimi zaman da bu kiÅŸileri hayatında konumlandırmasında farklılıklara gitmesi ile gerçekleÅŸmektedir.