top of page

Terapiyi Erteleme Sebepleri

Terapiye Gitmeyi Neden Erteleriz?

 

Terapiye gitmek güçsüz olduğumu gösterir.

Bazı kişiler destek almayı geçmişten öğrendikleri bilgiler doğrultusunda güçsüzlük olarak görebilmekte, her sorunu tek başına çözmesi gerektiğini düşünmektedir. Bu durumda terapiye gelme fikri kişiyi utandırabilmektedir. Aslında kişinin ihtiyacını karşılamaya yönelik attığı her adım O’nun gücüdür. Bu sebeple ihtiyacı varsa terapiye gelme kararı da kendi gücünü temsil eder.

 

Psikoloğa deli gider.

Çevreden duyduğumuz ¨psikoloğa deli gider ¨ cümlesi bir çok kişiyi korkutmaktadır. Psikologlar olarak kullanmayı uygun görmediğimiz ¨deli¨ sözcüğü aklını yitirmiş kişi anlamı taşıdığı için terapiye gelme ihtiyacı hisseden kişilerde olumsuz duygular uyandırır. Kimi zaman da kişi çevresi tarafından yargılanacağını hissedebilir. Oysa ki terapiye gelme ihtiyacı hisseden kişi aslında ihtiyacını nasıl karşılayacağını tam olarak bilmeyen ve bu konuda destek isteyen kişidir. 

 

Değişirsem, ya sonrası…?

Bazen de kişi kendisine iyi gelmeyeni sezinlemekte ama bulunduğu durumu değiştirirse sonrasında başa çıkması gerekenlerden duyduğu endişe sebebiyle, kendiyle ilgili bazı şeyleri fark etmek istemediği için terapi sürecini erteleyebilmektedir. Aslında terapi sürecinde kişi hiç bir zaman değişime zorlanmaz; kişinin bulunduğu koşul, değişmek isteyen ve istemeyen iki yanı da araştırılır. Buna ek olarak terapide kişinin kendini destekleme gücü ve davranış repertuarı arttırılır. Sonucunda değişim kişi için iyi bir seçenekse kişi zaten bu değişime uygun olan süreçte doğal olarak yönelecektir.

 

Hep ben mi çabalayacağım, onlar değişsin.

Yaşadığı sıkıntıların çevresindekilerden kaynaklandığını düşünen kişiler, çabalamaktan bıkmış olduğu bu süreçte adımı artık etrafındakilerin atmasını istediği için terapiye gitmek istemeyebilirler. Ancak insan, çevresindekilerin davranışını değiştiremeyeceği için; sıkıntılarının çözümü sinir bozucu da olsa yine kendisindedir. Terapi sürecinde bu çözüm kimi zaman kişinin çevresiyle etkileşimiyle ilgili farklılıklara gitmesi, kimi zaman da bu kişileri hayatında konumlandırmasında farklılıklara gitmesi ile gerçekleşmektedir. 

bottom of page