top of page

Psikoterapi

Terapi bana nasıl yardımcı olur?

 

Dünyaya geldiğimizden beri hepimizin fiziksel, sosyal ve psikolojik bazı ihtiyaçları vardır. İlk aşamada bu ihtiyaçları bebek olarak kendi kendimize karşılayamadığımız için, ailemiz/bizi büyüten kişiler bu ihtiyaçların karşılanmasını sağlarlar. Zamanla onlardan ve diğer deneyimlerimizden öğrendiklerimiz doğrultusunda bu ihtiyaçlarımızı kendimiz karşılamaya başlarız. Hayatta ihtiyaçlarımız karşılandığı sürece huzurlu ve tatminkar hisseder, yaşamdan doyum alırız. 

 

Fakat bazen ihtiyacımızı karşılama yöntemimiz, bulunduğumuz koşullarda yetersiz veya uygunsuz kalabilmektedir. Bazen de ihtiyaçlarımızı yargılamayı öğrendiğimiz için ihtiyacımızın farkında bile değilizdir. Hatta kimi zaman ihtiyacımızı karşılamayalı yıllar olmuştur ve bu ihtiyacımıza duyarsızlaşmışızdır. Ama insan doğası yarım kalanı anlamlandırarak tamamlamaya programlanmıştır.

 

Dolayısıyla tamamlayamadığımız bu ihtiyaçlar, kendilerini tamamlatmak için kimi zaman panik atak, kimi zaman obsesyon, kimi zaman sürekli mutsuz hissetme, kimi zaman ise yoğun öfke, kaygı ve bunlara benzer farklı şekillerde ortaya çıkarlar. Ayrıca insan olarak çevremizle bir bütün olduğumuz için, ihtiyaçlarımızın kaşılanmaması ilişkilerimizde yaşadığımız sıkıntılardan da gözlemlenebilmektedir. Örneğin küçükken annesi tarafından değer görmeyen bir çocuk değersiz olduğu düşüncesini benimsediği için, büyüdüğünde her seferinde fark etmeden kendini değer görmediği ilişkilere sokabilmekte ve sonrasında değersiz hissetmeye devam edebilmektedir. Hoşumuza gitmeyen bu duygular ve semptomlar olumsuz deneyimler olarak nitelendirilse de aslında benliğimizin yardım çağrılarını temsil etmektedirler. Bu çağrıları doğru bir şekilde ele alırsak hayatımızı güzelleştirmemize yardımcı olurlar. Terapi süreci kişinin hissettiği olumsuz deneyimin doğru ele alınması için uygun zeminin oluşmasını sağlar. 

 

Terapist, size ihtiyacınızı fark etmeniz için yardımcı olur ve ihtiyacınızı karşılamanın yollarını bulmanız için eşlik eder. Süreç tamamlandığında benliğinizle ilgili farkındalık geliştirmiş ve çok şey öğrenmiş olacağınız için hayatta ne isteyip ne istemediğinizi daha iyi bilir; istediklerinizi nasıl uygulayacağınızı, istemediklerinizi de nasıl durduracağınız keşfetmiş olursunuz. Ayrıca bu farkındalığı başka durum ve koşullara da uyarlayabileceğiniz için, gelecekte yaşayabileceğiniz başka bir olumsuz durumda da terapide geliştirdiğiniz davranış repertuarını kullanabilir, böylece ihtiyaçlarınızı karşılayabililirsiniz.

bottom of page